İnsan Hayatındaki Dönemlerin Özellikleri - Gülkayır Asanova

          İnsanoğlu bu hayata bir kez gelir ve gider. Her insanın doğduğu gün onun kaderine nasıl insan olacağı, ne kadar ve hangi dönemlerde yaşayacağı yazılır. Ama bunu Allah’tan başka hiç kimse bilmez.
Bence insanoğlunun hayatında dört dönem vardır. Bunlar çocukluk, gençlik, orta yaşlılık ve yaşlılık. Bazı insanlar çocukluğu bazıları gençliği bazıları orta yaşlılığı bazıları ise yaşlılığı severler. Bence her dönemin kendi özellikleri, kendine özgü güzellikleri var.
          İlk önce çocukluk hakkında kendi düşüncelerimi yazmak istiyorum. Çocukluk insanın hayatındaki en iyi dönemdir. Çocukken biz ailemizle yaşarız ve hiçbir problemimiz olmaz. Ne istersek annemizle babamız bizim için gerçekleştirirler, ne yaparsak bize yardım ederler. Çocukken biz para ya da buna benzer başka şeylerle ilgilenmeyiz, onların nereden ve nasıl geldiğini bilmeyiz. Bence çocukluk döneminin kötü tarafları yok. Çocukluğumuzdaki günleri hem sevinçle hem de özlemle hatırlarız. Ben de bu sene çocukluk döneminden gençlik dönemine geçtim. İlk kez ailemden uzakta yaşıyorum. Benim için bu durum ilk günlerde çok zor oldu. Ama şimdi yavaş yavaş alışıyorum. Bazen yalnız oturup çocukluk günlerimi hüzünle hatırlıyorum. En ilginç olanı ise çocukluğumdan bir kötü gün bile hatırlamıyorum. O günlerin hepsi benim için mutlu günler olarak kalabilir. Şimdi de hayatım ilginç geçiyor. Çoğu insan gençlik dönemi en iyi dönem olarak kabul ediyor. Gençliğin de özellileri vardır. Mesela, üniversitede okurken biz her gün yeni şeyleri öğreniyoruz, yeni insanlarla tanışıyoruz. Okuldayken biz geleceğimize çok önem vermiyoruz. Ama üniversitede okumaya başladıktan sonra bizim düşüncelerimiz değişiyor. Biz hayaller kuruyoruz ve o hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz, gayret ediyoruz, geleceğimizle daha çok ilgileniyoruz. İnsanoğlunun hayatında en önemli olan iki büyük ve zor seçim vardır. Bunlar meslek seçimi ve eş seçimidir. Eğer biz bu ikisini de doğru seçebilirsek mutlu bir insan olabiliriz. Bu iki şeyin bizim geleceğimize büyük etkisi vardır. Bu yüzden bütün gençlere doğru yolu seçebilmelerini diliyorum. Gençlik dönemi hakkında anlatarak daha çok şey var ama bence en önemli olan öncekilerdir. Gençlikten sonra insan orta yaşlılık dönemine geliyor. Bu döneme geldiğinde normal insanın kendi evi, ailesi, mesleği vs hayatta rahat yaşayabilmesi gerekli şeyleri olması lazım. Bu dönem önceki dönemlerden biraz daha zordur. Çünkü insanın ailesi, çocukları olur ve insanın problemleri, sorumlulukları daha çok olur. Bu dönemde insan hem çalışmalı hem de ailesine vakit ayırmalı. Bu dönemde çoğu insanın hayatı birbirine benzer. Mesela, her gün işe gitmek, bütün gün çalışıp eve gelmek sonra da ev işlerini yapmak, çocuklarına bakmak. Bu gibi sıkıntılar çoktur. Akıllı insanlar her günkü işleriyle birlikte başka ilginç şeyleri de yapabiliyorlar. Hayatını daha renkli kılmak için hobilerini yapıyorlar. Hobiler insana pozitif enerji verir. Orta yaş döneminin sıkıntıları çok ama insan kendi hayatını kendi kurar ve sıkıntılardan da kurtulabilir. Sonra da yaşlılık dönemi vardır. Maalesef bütün insanlar bu döneme kadar yaşayamıyorlar. Yaşlılık döneminde yaşayan insanların mutlu insanlar olduklarını düşünüyorum. Bu döneme kadar insan çok çalışıyor. Normal insan, yani gençken doğru yolu bulan başarılı insan yaşlılık dönemine geldiğinde sadece hayattan zevk alarak yaşıyor ya da dünyayı gezmek gibi hayallerini gerçekleştiriyor, torunlarına bakıyor.
          Kısacası her dönemin kendi özellikleri vardır. Ben bütün insanlara dönemlerin hepsinin başarıyla yaşamalarını dilerim. Kendim de dönemlerin hepsinde yaşamayı ve onların sadece avantajlarını görmeyi çok istiyorum!
          Yazan: Gülkayır Asanova
          (Türkçe Öğreniminde 4. Ay)
          Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
          Okutman: Zehra Öztürk
 
Yorumlar   
+5 # BaHtInUr 18-10-2011 16:49
BeNcE bu yazı çok doğru söylüyor sana katılıyorum Gülkayır Asanova ;-)
Cevap | Alıntıyla Cevapla | Alıntı | Yöneticiye raporla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR