“Tabiat her bir sayfası çok önemli olan, derin anlamlı bir kitaptır.” demis yazar Goethe. Evet biz yasamak için besleniyoruz. Beslenmek için bize Allah her şeyi yarattı. Ama kullanmak kendi elimizde. Biz bir dakika nefes alamasak bizim ak ciğerimiz durur ve ölürüz. Bu yüzden bizim için önemli olan şey hava. Sadece tabiat her şeyi bedava verir. Bize havayı temizlemek için bitkileri yarattı. Bizim nefes aldığımız havayla1bitkiler de neves alırlar, sonra bize temiz hava verirler. Bitkiler güneş enerjisiyle ve toprağın1yardımıyla büyürler. Toprağı bocekler karıştırırlar, bir yerden bir yere taşırlar. Allah’ın yarattığı canlıların hepsi birbirleriyle buyuk ilişkiler içindedir. Bu yüzden günümüzde bitkilerin, hayvanların ve başka canlıların nesilleri azalmaktadır. Günümüzde nesillerin azalması kuresel problemderden biridir. Bizim ve canlıların hayatında en onemli olan şey sudur. Susuz bir da hayat olmaz. Çünkü bizim bedenimizin %86’sı sudur. Su bize nefes almak kadar gerek demekir. Bunun için suyu faydalı kullanmalıyız ve baraj göllerini kurmalıyız.
Bir atasözünde şoyle denilmektedir, “Insanlar dunyayı atalarından miras degil, cocuklarından ödünç aldı1lar.” Bu sözler neyi ifade ediyor? Bize nasıl bir dünya bırakılmasını istiyorsak, bizim de bizden sonra gelecek insanlara öyle bir dünya bırakmamız gerekmez mi?
İnsanların istifade ettikleri hava, su toprak, maden, agac gibi yer altı ve yer ustu kaynakları sınırsız degildir. Yer yüzünün dörtte uçu sularla, dörtte biri ise karalarla kaplıdır. Yeryüzünü örten suyun1ancak yüzde üçüinsanların kullanabileceği tatlı sudur. Karaların ise bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Sınırlı miktardaki kaynaklar israf edilmeden kullanılmalıdır. Bununla birlikte çevreyi korumada en önemlileri çevreye karşi 1duyarlı olmak ve çevre bilincine sahip bulunmadır.
Çevrede kısa sürede meydana gelen kirlilik ve bozulmalar çok uzun süre etkisini göstermektedir. Bu sebple öncelikle çevrenin kirlenmesini önleyecek tedbirler alınmalıdır. Ev, iş yerleri ve tesislerden çıkan katı atıklar ayrıstırılarak geri donuşme kazandırmalıdır. Fabrika bacalarına filtre takılmali,sıvı atıklar ise arıtıldıktan sonra çevreye bırakılmalıdır. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için kullanılan teknoloji, tüm canlıların hayatını tehdit eden çevre kirliğinin önlenmesi ve yok edilmesi için de kullanılmalıdır.
İnsanlar yerleşim yerleri ve tarla açmak için ağaç ürünleri üretimi için ormanları kesiyorlar. Ormanlar çok zengin canlı çeşitliğinin olduğu yaşam alanlarıdır. Ormanların yok edilmesi bu canlıların yaşam alanlarını yok olması demektir. Yaşam alanlarının yok olmasının yani sıra kirletilmesi de canlıların hayatını tehlikeye sokar. Sanayi tesislerinden, fabrikalarından açığa çıkan katı, sıvı ve gaz atıkları havayı, suyu ve toprağı kirletir.
Sonuç olarak hepimiz kendimiz için çocuklarımızın geleceyi için çevreyi kirletmeden bitkileri yetiştirelim, hayvanları koruyalım, suyu faydalı taraflara kullanalım, çöpleri çöp kutusuna atalım ve temiz, yemyeşil dünyada hayat sürdürelim.
Yazan:Gulcan Zairova
(Türkçe öğreniminde 5. ay)
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Abduselam Arvas
Konu: Çevre sorunları
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için