Problem Çözme Teknikleri Tabanlı Yaratıcı Konuşma ve Yazma Uygulamaları

Problem çözme teknikleri, yaratıcı konuşma ve yazma çalışmaları için gayet zevkli uygulamalardır.

Tabii bu tip çalışmaları yapabilmek için dinlemeyi, soru sormayı ve yeni fikirler üretmeyi sevmeli,  bununla birlikte başkalarının fikir üretmesine yardımcı olmaktan da keyif alabilmelisiniz. Yoksa ‘’Ben konuşayım, bunlar da engin bilgilerimden yararlansınlar’’ mantığıyla bu işler olmaz. 

Problem çözme teknikleri üzerine okumalar yapın. Muhtemelen bu tekniklerden haberdarsınız ancak yine de problem çözme teknikleri tabanlı yaratıcı yazma ve konuşma uygulamaları oluşturmak ve bunları sınıfta uygulayabilmek için bilgilerinizi tazeleyin.

 

Teknikleri; öğrenci hedef kitlenizi, uygulama mekânını ve zamanını dikkate alarak kullanımınıza uygun hale getirin.

Bir tekniği taban olarak seçtiğinizde bire bir uygulamak zorunda değilsiniz. Tekniğin bazı aşamalarını devre dışı bırakabilirsiniz hatta bir tekniğin yalnızca bir aşamasını bile kullanabilirsiniz ya da birkaç tekniğin karmasını oluşturabilirsiniz. mapleleafonlinecasino.com deneyin ve gerçek para kazanın! Zor gibi görünmesin size, pratiğiniz arttıkça pratikleşeceksiniz.

Problem çözme teknikleri tabanlı yaratıcı yazma ve konuşma çalışmaları yapacağınız zaman gerekmiyorsa uygulanacak teknik hakkında bilgi vermeyin. (Bazı tekniklerde gerekebilir o zaman da çok basit ve şematik olarak anlatın.) Uygulamanın aşamaları hakkında da ön bilgi vermenize lüzum yok. Sadece bir konuşma veya yazma konusu olarak ortaya bir problem atın ve sonra öğrencilere vereceğiniz yönergelerle tekniği adım adım uygulayın. Demek ki dersimizi çalışıp sınıfa gideceğiz, ben meslek hayatım boyunca öğrencilere mümkün olduğu kadar az ödev verdim ama kendimi hep ev ödevi yaparken buldum!

‘’Bu uygulamalar hangi kurda yapılabilir?’’ derseniz, B ve C kurlarında basitten başlayarak karmaşık olanlarına doğru yelken açabilirsiniz.

Söz konusu edeceğiniz problemler; maddi, manevi, sosyal, psikolojik olabilir. Gündelik hayattan, güncel haberlerden, edebi eserlerden, bilmecelerinden, zeka problemlerinden örnekler bulabilirsiniz.         

Birkaç örnek vereyim sınıflarda uyguladıklarımdan.

Beyin Fırtınası Tekniği  

Örnek sorular:

‘’Ülke içindeki yoksullara yardım etmek mi, dünyadaki yoksullara yardım etmek mi daha önemli?’’

‘’Mecnun (Romeo da olabilir), aptal biri miydi? ‘’

‘’İnsan böbreğini satmalı mı?

‘’Marstan gelen birine insanı nasıl tarif edersin?’’

Beyin fırtınası tekniğini uygularken tahtayı hesaplı kitaplı kullanın yani ders boyunca tahtayı silmeyin ve ana hatların tamamını yazın. Dersin sonunda tahta çok güzel görünür o zaman. Bütün konuşulanlar oradadır ve başlangıçla bitiş birbirinden ne kadar farklıdır! Böyle bir tahtadan öğrenci düşünce sürecini takip edebilir ve bundan da haz duyar. Yabancı bir dilde, Türkçe’de düşünebilmektedir, harika!

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği

Örnek problem

‘’Ayşe lise son sınıf öğrencisidir ve internette çok fazla vakit harcamaktadır. Babası duruma müdahale eder, evdeki ve cep telefonundaki internet bağlantısını kestirir. Ayşe bunalıma girer.’’

Bu uygulamanın başında tahtaya altı rengin adını yazın, her rengin bir düşünce biçimi olduğunu söyleyin, -ben şapka kısmını hiç karıştırmam- her rengin altına anahtar kelimelerini yazın. Örneğin:

SARI

İyimser bakış açısı

Umutlu

Olumlu

Güneş gibi aydınlık

Gruplara ayırdığınız öğrencilerden bu sorunu altı renkli düşünme tekniği doğrultusunda incelemelerini isteyin, süre verin, süre bitiminde altı grubun sözcüleri vardıkları sonuçları açıklasın. Tartışın.

Püko Döngüsü

Örnek problem

‘’X veya Y,çalışmak için Türkiye’ye gelmiştir veya gitmiştir. Geldikten veya gittikten dört gün sonra gece saat 10’da otele girerken çantasını çaldırır. Bütün parası, kimliği, cep telefonu, -Türkiye’de tanıdığı insanların telefon numaraları da cepte kayıtlıdır ve maalesef ezberden bilmemektedir-, kredi kartları, kısaca her şey kapkaççıyla birlikte ortadan kaybolmuştur.’’

Problemi istediğiniz gibi trajikleştirebilirsiniz, durum ne kadar kötü, imkânlar ne kadar sınırlıysa o kadar iyi olur. Ben taslak olarak yazdım.

Problemi anlattıktan sonra tahtaya şu soruları yazın:

X veya Y plan yapar?

Nasıl uygular?

Ve bundan sonra böyle bir şey yaşamamak için ne önlem alır?

Sonra yazılı olarak grup çalışması yaptırın.

Dikkat ettiyseniz Püko Döngüsü’nün ‘’Kontrol et’’ kısmını çıkardım çünkü burada işimize yaramıyor.

Problem çözme teknikleri tabanlı yaratıcı yazma ve konuşma uygulamaları için son bir tüyo: Ben genel geçer örnekler verdim ama siz hedef öğrenci kitlenizin ihtiyaç ve sorunlarını göz önüne alarak problemler kurgulayın. Türkiye'de iş bulma ya da okuma, ülke ve aile özlemi, farklı örf ve adetler, parasızlık, yalnızlık, arkadaş ilişkileri gibi. Bunu yaparsanız hem derse ilgi ve katılım  daha fazla olur hem de öğrencilere pratikte çok faydası dokunur. Doğru bir kanaldan sağlıklı bilgiler almış olurlar Türkiye'deki gündelik yaşam hakkında. Bu sayede Türkiye ve Türk kültürüyle ilgili sağlıklı bir tutum da geliştirebilirler.

Yazan: Hatice Gülcan Topkaya

 Resim Linki:http://www.cngl.ie/ailo/puzzles.html

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR