HACİVAT İLE KARAGÖZ

(+a göre, geniş zaman, belirli geçmiş zaman, i- eylemi)  

HACİVAT İLE KARAGÖZ

Hacivat ile Karagöz, Karagöz oyunlarının iki önemli kahramanıdır. Bunların yaşları, kıyafetleri, kişilikleri hiç değişmez. Bir rivayete göre bu oyun Orta Asya'da ve Selçuklularda da vardı. Bir başka rivayete göre ise bu oyunu ilk kez Bursa'da Şeyh Küşteri ortaya koydu. Karagöz oyununa ben­zer oyunlar Türklerdeki gibi Çinlilerde de hatta Batılılarda da vardı. Bu oyun XV yüzyılda Türkiye'de çok yaygın bir eğlence hâline geldi; ama oyunun amacı yalnız eğlence değil, o devirde halk tiplerini onların sorun­larını tartışıp tiplerin ağzından zamanın kötülüklerini eleştirmekti.

XVI. ve XVII. yüzyılda oyun saray eğlenceleri arasına girdi. O devirde Karagöz âdeta halkın eğlencesiydi. Özellikle ramazan geceleri iftardan son­ra hemen herkes mahalle kahvelerine, Karagöz seyretmeye giderdi. Kara­göz'ü karartılmış bir yerde bir köşeye gerilmiş 100 x 120 sm büyüklüğün­de beyaz bir perde üzerinde oynatırlar. Karagözcü perdenin arkasında, uzun ince sopalarının ucuna taktığı biçimleri oynatır. Bir yandan da per­dedeki tipleri ayrı ayrı konuşturur. Oyunlarda nükteler ve taklitler vardır.

Oyunun temeli Karagöz ile Hacivat arasındaki konuşmaya dayanır ve asıl özelliği yazılı olmasıdır, çünkü bütün ustalık Karagözün yaratma gü­cüne, yerine ve zamanına göre söz uydurma yeteneğine dayanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR