Öğrencilere uluslararası kalitede eğitim imkânı sunmanın yanı sıra birçok alanda bilgi, birikim ve tecrübe de sunan Türkiye, tüm dünyadan başarılı uluslararası öğrencilere lisans eğitimi için kapılarını açıyor.
2017 Türkiye Bursları lisans düzeyi başvuruları 01 Mart’ta başlıyor. 2016 yılında 150 üzerinde ülkeden 5 bin öğrenciyi burslandıran Türkiye Burslarına başvurular 1 – 31 Mart 2017 tarihleri arasında alınacak.
Başvurular, yalnızca lisans düzeyinde eğitim almak isteyen tüm ülkelerden adaylara yöneliktir.
Suriye uyruklu adaylara ilişkin detaylı açıklama yakın zamanda yapılacaktır.
Başvurular yalnızca www.turkiyeburslari.gov.tr adresinden yapılacaktır. Adaylar, kendilerinden istenilen bilgi ve belgeleri başvuru sistemine girip/yükleyip başvuru yapacaklardır.
Elden veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
LİSANS BURSLARI VE KAPSADIĞI ÜLKELER
Türk Dili Konuşan Ülkeler Burs Programı
Türk Konseyi bünyesinde yer alan Türk Dili konuşan ülkeler ile henüz üye olmamış ama aynı ortak unsurları taşıyan altı ülkeye yönelik olarak uygulamaya konulan Burs Programı, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına bütüncül bir yaklaşımla katkı sunmayı hedeflemektedir.
Kapsadığı Ülkeler:
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC.
Balkanlar Burs Programı
Tarihi ve kültürel bağlarımızın yoğun, dostluk ve komşuluk ilişkilerimizin vazgeçilmez olduğu Balkan ülkelerine yönelik oluşturulan Balkanlar Burs Programı, Türkiye'nin eğitim imkanlarının Balkan ülkelerinden gelecek adaylara sunulduğu ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir burs programıdır.
Kapsadığı Ülkeler:
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan.
Karadeniz Burs Programı
Karadeniz'in doğu, batı ve kuzeyindeki komşularımızı da kapsayan burs programı geniş bir coğrafyaya hitap etmektedir. Orta Avrupa ve Baltık ülkelerini de içeren program tarihte çok yakın ilişkilerimiz olan topluluklara yönelik kültürel ilişkileri geliştirmeyi ve karşılıklı yatırımlarımıza insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Kapsadığı Ülkeler:
Belarus, Estonya, Gürcistan, Letonya, Litvanya, Moldova, Romanya, Rusya, Slovakya, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Macaristan.
Harran Burs Programı
Harran, tarihte ilk kurulan üniversitelerden birine ev sahipliği yapması, dönem dönem bölgenin önemli bilim merkezi olarak var olması bölge ülkelerine yönelik bilimsel, ekonomik ve sosyal etkileşimi geliştirmeyi amaçlayan burs programı için isim olarak verilmesinde belirleyici olmuştur. Bölge ülkelerinin tarihte olduğu gibi dünya tarafından bilim ve kültür vahası olarak anılmasına katkı sağlamayı hedefleyen bir program olarak tasarlanmıştır.
Kapsadığı Ülkeler:
Bangladeş, Filistin, Irak, İran, Lübnan, Pakistan, Suriye, Tacikistan, Ürdün, Yemen, Afganistan, İsrail.
Türkiye-Afrika Burs Programı
Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinde Afrika Açılımı ile başlayan yeni döneme daha da ivme kazandırmayı amaçlayan Afrika Burs Programı ile nitelik ve nicelik olarak daha fazla kişiye imkân sağlanacaktır. Afrika'nın kalkınmasında, bilgi ve tecrübe paylaşımını ve karşılıklı kültürlerarası iletişimi artırmak amaçlanmaktadır.
Kapsadığı Ülkeler:
Angola, Benin, Bostvana, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fas, Fildişi Sah., Gana, Kenya, Güney Afrika, Komor, Kongo Cum., Dem. Kongo, Libya, Madagaskar, Mali, Nijer, Nijerya, Orta Afrika, Senegal, Somali, Tanzanya, Tunus, Uganda, Ekvator Ginesi, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Lesotho, Liberya, Malavi, Mauritius, Moritanya, Mozambik, Namibya, Seyşeller, Sierra Leone, Swaziland, Togo, Zambiya, Zimbabve, Mısır, Sudan, Güney Sudan, Eritre, Ruanda, Yeşil Burun, Sao Tome ve Principe.
Boğaziçi Burs Programı
Türkiye'nin dünyada en çok bilinen marka şehri İstanbul ve İstanbul'da öne çıkan "Boğaziçi" nin isim olarak kullanıldığı burs programı bu ülkelere ve uzak coğrafyalara gelişen üniversitelerimizi alternatif eğitim imkanları olarak sunmayı hedeflemektedir.
Kapsadığı Ülkeler:
Antigua ve Barbuda, Arjantin, Bahamalar, Bahreyn, Barbados, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya , Brunei, Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Filipinler, Grenada, Guetemala, Güney Kore, Haiti, Hindistan, Hong Kong (SAR) , Jamaika, Japonya, Kamboçya , Katar, Kiribati, Kolombiya, Kuveyt, Küba, Laos, Makao (SAR), Maldivler, Malezya, Meksika, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, Singapur, Solomon, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Umman, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Vietnam.
HOW TO APPLY FOR TURKIYE SCHOLARSHIPS - 2017 Application Guide (English)
SIK SORULAN SORULAR
1. Başvurularla ilgili yetkilendirilmiş kişi ya da kurumlar var mı?
Türkiye Bursları başvurularıyla ilgili yetkilendirilmiş hiçbir kurum veya kişi bulunmamaktadır. Adayların başvurularını bizzat www.turkiyeburslari.gov.tr adresine yapmaları gerekmektedir. Adayların, başvuru sistemindeki talimat ve uyarıları dikkatlice okumaları önemle tavsiye edilmektedir.
2. Başvurularda bir yaş sınırlaması var mı?
Başvuracak adaylar 01.01.1996 sonrası doğumlu olmalıdırlar.
3. Başvurular için asgari başarı şartı nedir?
Adaylarda tıp, diş hekimliği ve eczacılık lisans programları için % 90, diğer lisans programları için ise % 70 asgari başarı seviyesi aranmaktadır.
4. Başvuru yapabilmek için mezun olmak şart mıdır?
Türkiye Bursları’na başvuracak adaylar, eğitim gördükleri liseden mezun ya da içinde bulunulan akademik yılın sonunda mezun olabilecek durumda olmalıdırlar.
5. Başvuruda ibraz edilmesi zorunlu belgeler var mıdır?
Başvuru sisteminde, tercih edilebilecek üniversite ve bölümlerin SAT, TOEFL, DELF, YDS vb. şartlarının sağlanması gerekli olup istenilen belgelere sahip olmayan adayların başvuruları değerlendirilemeyecektir.
6. Yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşları programa başvurabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kartlılar veya herhangi bir sebeple Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlar Türkiye Bursları’na başvuramazlar.
7. Başvuruların değerlendirilmesi ne şekilde olacak?
Başvuruların değerlendirilmesinde, adayların başvuru kriterlerine uygunlukları ve akademik ve sosyal başarıları gibi hususlar göz önünde bulundurulacaktır.
8. Adaylar istedikleri herhangi bir bölümü tercih edebilir mi?
Adayların tercih edebilecekleri üniversite ve bölümler, başvuru sisteminde eğitim altyapılarına göre otomatik olarak karşılarına gelecek olup başvuru sisteminde bulunmayan üniversite ve bölümler dışında bir üniversite ve bölüm tercihi yapılamayacaktır.
9. Tıp eğitimi almak için hangi programa başvurmalıyım?
Önceki yıllarda adaylar Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Türk Dil ve Edebiyatı ve İlahiyat bölümleri için ayrı bir burs programına başvuru yapmakta idi. Bu yıl adayların asgari başarı şartlarını sağlamak koşuluyla ülkelerine yönelik açılacak burs programları altında bu bölümleri seçebilecektir.
10. Detaylı bilgi almak için hangi iletişim kanallarını kullanabilirim?
Türkiye Bursları ve başvurular hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için www.turkiyeburslari.gov.tr internet adresini ziyaret edebilir, 0 850 455 0 982 numaralı Çağrı Merkezini arayabilir veya Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. e-posta adresine ileti gönderebilirsiniz.