Türk dili ve kültürünü yurt dışında kurduğu merkezlerle tüm dünyaya tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminde sınırları kaldırıyor.
İstanbul Üniversitesi ile işbirliği yapan Enstitü, yurt dışından Türkçe öğrenmek isteyenler için uzaktan eğitim altyapısı oluşturacak.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunus Emre Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan protokollerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Enstitünün temel amaçlardan birinin Türkçe öğretmek olduğunu hatırlatan Develi, doğru bilginin kaynağı üniversitelerle çalışmanın önemli prensiplerden birisi olduğunu dile getirdi.
Develi, 60'ın üzerinde üniversiteyle protokolleri olduğunu belirterek, İstanbul Üniversitesi ile imzalanan protokollerin ayrı bir önem taşıdığını bildirdi.
UZAKTAN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
Enstitünün 35'e yakın Türk kültür merkeziyle yurt dışında Türkçe öğrettiğini anlatan Develi, yeni protokollerin uzun vadeli stratejik planları ve hedeflerle örtüşen bir yapıda olduğunu söyledi.
Kültür merkezlerindeki eğitimin halen yüz yüze devam ettiğini hatırlatan Develi, kurslara sadece vakit bulabilen ve maddi imkanlarını ayırabilen kişilerin gelebildiğini dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ile yapılan protokolle uzaktan Türkçe eğitiminin mümkün hale getirileceğini kaydeden Develi, yeni projenin bir web portalı değil tam anlamıyla bir eğitim olacağını belirtti.
Develi, yeni sistemin öğrencilerin derslerini takip edebileceğini, derslere katılabileceğini, ödevlerini yapabileceğini, alıştırmalar çözebileceğini ve öğreticilerle birebir iletişime geçebilecekleri bir öğretim modülü olduğunu söyledi.
Çalışmanın Türkçe'nin yurt dışında öğretilmesi, yayılması ve bilinmesi açısından da son derece önemli bir adım olduğunu dile getiren Develi, şunları söyledi:
"Artık isteklilerin bilgisayarları sayısınca merkezimiz ve sınıfımız var demektir. Böylece kültür merkezlerinin sınırlılığına bağlı kalmadan dünyanın her yerinde, her saat, her dakika Türkçe'yi öğretebilir durumda olacağız. Bu uzun vadeli planlarımız için son derece önemli bir adımdır. Bu aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin stratejileri ve planları ve ileriye dönük yatırımlarıyla doğrudan uyuşan bir protokol olmuştur. Bunun faydalarını her iki kurumunda göreceğini esasen de Türk dilinin ve kendi kültürümüzün göreceğine inanıyorum."
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI ARTACAK
Protokoller çerçevesinde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin yurt dışına açılmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği yaptığını kaydeden Develi, kültür merkezlerindeki bir temsilcinin üniversitenin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin elemanı olarak kayıt, sınav, öğrenci işlerinin yürütülmesi gibi işleri yerine getireceğini söyledi.
Protokolle, Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki lojistik ağının İstanbul Üniversitesi tarafından kullanılacağını anlatan Develi, ''Böylece Türkiye'nin son zamanlardaki önemli projelerinden biri uluslararası öğrenci sayısını da açık öğretim fakültesi vasıtasıyla, onlara, yüzlere, binlere katlama imkanı olacak'' ifadesini kullandı.
Dünyada yaklaşık 4 milyonluk uluslararası öğrenci hareketi bulunduğunu dile getiren Develi, Türkiye'de merkezi olarak yapılan uluslararası öğrenci sınavlarının Yükseköğretim Kurulu kararıyla artık üniversitelerin yaptığını hatırlattı.
Amerika ve İngiltere üniversitelerinin istatistik ve sıralamalara bakıldığında üst noktalarda olduğunu ifade eden Develi, bunda uluslararası öğrencilerin büyük payı olduğunu dile getirdi.
Uluslararası öğrencilerin Türkiye'de sınava girmelerinin birkaç bin dolarlık bir maliyet ortaya çıkardığını söyleyen Develi, "Yaptığımız bu protokol sonucunda bu sınavı yurt dışına götürüyoruz. Eğer Türkiye'ye geçtiğimiz yıllarda 500 öğrenci geliyorsa şimdi belki 5 bin öğrenciyi sınava alacağız. Daha iyi öğrenciyi seçme şansımız ve imkanımız olacak ve daha çok öğrenciyi alabileceğiz. Bu protokolün amacı budur ve son derece verimli sonuçlar da çıkacağına inanıyorum'' diye konuştu.
5'ER 10'AR DAKİKALIK DERSLER
İşbirliği konularından birinin de uzaktan eğitim materyalleri konusunda olduğunu ifade eden Develi, hazırladıkları Türkçe öğretim materyallerinin zengin kitap biçimine ve uzaktan öğretime uygun formata dönüştürüleceğini bildirdi.
Materyal hazırlanması konusunda maddi beklentilerinin bulunmadığını dile getiren Develi, elde edilen gelirin bir kısmının farklı ülkelerdeki, ders materyali, kitap ve bilgi sıkıntısı yaşayan Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine destekte kullanılacağını kaydetti.
İstanbul Üniversitesinden alanında uzman bilim adamlarınca 5'er 10'ar dakikalık küçük dersler hazırlanacağını anlatan Develi, bunların büyük çoğunluğunun yüz yüze video ders, bir kısmının da zengin kitap tarzında olacağını belirtti.
Develi, "Dersler kaydedilecek her an, her şekilde, her durumda, her yerden o derslere ulaşım mümkün olacaktır. Bunun da bütün dünyadaki Türk Dili Edebiyatı eğitiminin kalitesini artıracağına daha doğru, sahih bilgiye ulaşılmasını mümkün kılacağına inanıyoruz" dedi.
ALANINDA BİR İLK
İlk defa Türkçe'nin yurt dışında uzaktan öğretimiyle ilgili bir projeye başlandığını dile getiren Develi, "İlk defa dünyadaki Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini destekleyici bir proje başlatılmış oluyor ve ilk defa da bir üniversiteyle geniş çaplı sadece bir defalık değil uluslararası öğrenci sınavını yurt dışında yapmaya yönelik bir proje gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.
Develi, bu işbirliğiyle İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesinin de yurt dışında en geniş temsilciliği olan üniversite durumuna gelmiş olacağını bildirdi.