Çocuk gelişimi için şehir daha iyidir... Çünkü köy hayatı zordur. Büyük insanlar için sağlık bağbında bu zorluk her ne kadar faydalı olsa da geleceğimizin mimarları, hayatımızın neşe kaynakları çocuklarımız için bu yaşam adeta bir işkencedir. Çocuk gelişiminde etkili olan faktörlerden bazıları: Uyuma alışkanlığı, arkadaş edinebilme ve hayattan zevk alıyor muyum? sorusudur. Gelin hep birlikte uyuma alışkanlığını değerlendirelim.
Köyde yaşayan bir çocuk gün içinde yaptığı zor işlerin yorgunluğuyla akşam olsa da uyusam sözünü dilinden düşürmez. Ya da gün içinde hiç zor işlerle uğraşmasın. Yine de köyün havası onu yorgun, bitkin kılacaktır. Gelelim arkadaş edinebilme faktörüne. Bir köyün en fazla nüfusu kaç olabilir ki. Uras'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin nüfusu en kalabalık köyü 15 bin 720 kişi ile İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Zekeriyaköy'dür. Şimdi birde şehirlere bakalım. Bir şehrin nüfusu an AZ kaç olabilir. 2014-2015 verilerine göre 76.609 nüfusuyla nüfusu en az olan ilimiz Bayburt'tur. Şimdi en FAZLA 15.720 kişi arasından mı yoksa en AZ 76.609 kişi arasından mı arkadaş edinebilir çocuklarımız. Eminim ki cevabını hepimiz biliyoruz.
Bir de hayattan zevk alıyor muyum sorusu var tabii. Hayattan zevk almak için gün içinde yapılan aktivitelere, farklılıklara ihtiyaç vardır. Köyde çocuk hangi aktiviteleri yapabilir ya da yaptığı aktivitelerde farklılık yaratabilir mi sizce? Hayır, yaratamaz ya da çok zor veya düşük bir ihtimaldir. Şehirde ise bir çok aktivite yapabilir. Sinema, tiyatro, konser, resim segisi ve bir çok aktiviteye gidebilir, farklılıklar yaratabilir. Arkadaşlar, tüm bunları göz önünde buludurduğumuzda çocuklar için Şehir Hayatının daha iyi olduğunu görmemiz hiç zor değil.
Ekleyen: Burak GÜVEN
Tarih: 01.01.2016