Teknolojinin gelişmesi, gelişen teknolojinin çok hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi bizi, işimizi, çevremizi, geleceğimizi birçok yönden etkiliyor. Eğer teknolojik alanındaki gelişmeleri takip etmiyorsak/edemiyorsak, özellikle de çalıştığımız alanla ilgili yeniliklerden "bihabersek" -belki klasik bir ifade ama- yarının taleplerine cevap veremeyeceğimiz için "bertaraf" olabiliriz. Dolayısıyla, hangi işle uğraşırsak uğraşalım donanım ve yazılımla ilgili gelişmeleri yakından takip etmek zorundayız.
Programlama dillerinin gelişmesi, internetin yaygınlaşması ve hızının artması ile birlikte birçok alanla ilgili binlerce yazılım üretilmekte. Eğitim ortamlarında kullanılabilecek yazılımların sayısında da son dönemlerde büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Bugün, bırakın yazılımları kullanmayı, aynı amaç için üretilen yazılımlar arasından en iyisini, en verimlisini, amacımıza en uygun olanını seçebilmek bile zor. Bu gibi durumlarda "Kim, hangi iş için, hangi yazılımı kullanıyor?", "En çok hangi yazılımlar kullanılıyor?" gibi sorular aklımıza gelir ve bunlara cevap ararız.
Jane Hart tarafından yürütülen ve binlerce eğitim uzmanının oyları ile belirlenen "2016 Yılının En Popüler 100 Eğitim Aracı" (Top 100 Tools for Education 2016) çalışması tamamlandı. Listede eski yıllara göre büyük hareketlilikler mevcut. Bazı yazılımlar 5-6 adım öne gelirken bazıları lsiteden düşüyor. Her geçen yıl yeni yazılımlarla da karşılaşıyoruz.
Listede bulunan bir çok eğitim aracını Türkçe öğretiminde de en iyi şekilde kullanabilir, eğitim ve öğretimi daha eğlenceği, daha kalıcı, daha faydalı hale getirebiliriz.
Her zaman söylediğim gibi, "Madem bunlara benzer yazılımlar geliştiremiyoruz, en azından geliştirilenleri en iyi şekilde kullanmayı öğrenelim."
2016 Yılının En Popüler 100 Eğitim Aracı (Top 100 Tools for Education 2016)
Kaynak: Top 100 Tools for Education