HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÖMER
2020-2021 TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
SERTİFİKA PROGRAMI
Başlangıç Tarihi: 07 Haziran 2021 Bitiş Tarihi: 25 Haziran 2021
Çevrim İçi Ön Başvuru Tarihleri: 20-28 Mayıs 2021 Çevrim İçi Kesin Kayıt Tarihleri: 31 Mayıs- 7 Haziran 2021
Eğitim Süresi: 3 hafta (40 saat teorik ders / 5 saat ders izleme / 10 saat ders ve materyal tasarımı uygulamaları)
Eğitim Yeri: Programın tamamı çevrim içi olacak ve Zoom uygulaması kullanılacaktır. Program Ücreti: 1250 TL (Tüm öğrenciler, Hacettepe Üniversitesi personeli ve mezunları için 1000 TL)
Programın Amacı ve İçeriği: Bu sertifika programının amacı, Türkiye'de ve Dünyada Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında artan istihdam ihtiyacına yönelik olarak bu alanda çalışan veya çalışmayı düşünen bireylerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda programın içeriği sadece Türkiye'deki yabancılara Türkçe öğretimine yönelik değildir. Yurt dışında, çeşitli bağlamlardaki yabancılara Türkçe öğretimi deneyimlerinin aktarımını kapsayacak şekilde de zenginleştirilmiştir.
Program içeriğindeki dersler, Hacettepe Üniversitesinde ve çeşitli kurumlarda çalışan alan uzmanları, yurt dışında ve yurt içinde uzun yıllar yabancılara Türkçe deneyimine sahip öğretim elemanları tarafından verilmektedir.
*Teorik Dersler
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Temel Yaklaşım ve Yöntemler
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Materyal Geliştirme
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Öğretici Yeterlilikleri
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Web 2.0 Araçları
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Program Okur Yazarlığı
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kültürel Yaklaşımlar
Türkçenin Yapısal Özellikleri
Türkçenin Telaffuzu ve Yabancılara Öğretimi
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Sınav Hazırlama ve Uygulama Esasları
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Konuşma Becerisinin Geliştirilmesi
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yazılı Anlatım Becerisinin Geliştirilmesi
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Okuma Becerisinin Geliştirilmesi
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisinin Yeri
Batı Avrupa'da Türkçe Öğretimi: Birleşik Krallık Örneği
Balkanlarda Türkçe Öğretimi: Bosna Hersek Örneği
Türk Soylulara Türkçe Öğretimi
Farsça Konuşulan Bölgelerde Türkçe Öğretimi: İran ve Afganistan Örneği
Arapça Konuşulan Bölgelerde Türkçe Öğretimi: Cezayir Örneği
* Müdürlüğümüz tarafından derslerde değişiklik yapılabilir.
Kimler Katılabilir: Bu sertifika programına üniversitelerin eğitim fakültelerinde Türkçe eğitimi, yabancı diller eğitimi, temel eğitim, eğitim bilimleri, bilgisayar ve öğretim teknolojileri, özel eğitim bölümlerinin; edebiyat fakültelerinde de dil ve edebiyat ile ilgili bütün bölümlerin 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile mezunları; ayrıca tüm bu bölümlerle ilgili lisansüstü programların öğrencileri ve mezunları katılabilir.
Program Kontenjanı: Program en az 20, en fazla 40 katılımcı ile sınırlıdır.
Kayıt Yeri: Kesin Kayıt için gerekli belgeler HÜ TÖMER Öğrenci İşlerine teslim edilecek ya da e-posta aracılığıyla Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine gönderilecektir.
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler:
- Öğrenci Belgesi (3. ve 4. sınıf öğrencileri)
- Diploma
- Kimlik Fotokopisi
- Kurum Kimliği Fotokopisi (Hacettepe Üniversitesi personeli için)
-Ödeme Dekontu (Açıklama kısmına; katılımcının adı, soyadı ve "HÜ TÖMER Sertifika Ücreti" ibaresi mutlaka yazılmalıdır. Banka şubesinden veya internet bankacılığıyla yaptığınız ödemelerin dekontları geçerlidir. ATM'lerden yapılan ödemelerde verilen makbuzlar kabul edilmeyecektir.)
Banka: Halk Bankası
Şube: Hacettepe Tıp Fakültesi Şubesi
Şube Kodu:1541
Hesap Numarası: 44000022
IBAN: TR 0600 0120 0154 1000 4400 0022
Swift: TRHBTR2A
Ders Saatleri: Teorik dersler hafta içi 17.00-20.15
Ders İzleme: Katılımcılar, TÖMER'de 09.00-13.10 saatleri arasında çevrim içi olarak yapılan derslerde uluslararası öğrencilere uygulanan okuma/dinleme/yazma/dikte/oyun/film izleme vb. konulardaki etkinlikleri izleyeceklerdir. Ders izleme 07-19 Haziran tarihleri arasında toplam 5 saat yapılacaktır. Belirttiğimiz tarih ve saat aralığında kendilerine uygun olan tarih ve saatleri önceden bildirecek olan her bir katılımcıya 5 saatlik program oluşturulacaktır.
Ders ve Materyal Tasarımı Uygulamaları: Hafta içi 17.00-19.00 saatleri arasında yapılacaktır. Katılımcılar, 21-24 Haziran tarihleri arasında rehber öğretim elemanının belirleyeceği gün ve saatte, tasarladıkları ders materyalinin sunumunu yapacak, kalan 9 saatte ise diğer katılımcıların sunumlarını izleyeceklerdir. Bu sunum rehber öğretim elemanı tarafından değerlendirilecek ve katılımcıların aldığı puan geçme notunu %30 etkileyecektir. Devam Zorunluluğu: Teorik derslerde %80, ders izlemede %80 ve ders ve materyal tasarımı uygulamalarında %80 devam zorunluluğu vardır.
Sınav: 40 saatlik teorik eğitimini, 5 saatlik ders izleme ve 10 saatlik ders ve materyal tasarımı uygulama sürecini tamamlayan katılımcılara çoktan seçmeli bir sınav uygulanacaktır. Bu sınavdan aldığı puan, katılımcının geçme notunu %70 etkileyecektir. Sınavın geçme notu 70'tir.
Sertifika Teslimi: Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifikalarını TÖMER öğrenci işlerinden alabileceklerdir. Merkezimize gelemeyecek olan katılımcılara ise e-imzalı sertifikaları e-posta yoluyla ulaştırılacaktır.
Hacettepe TÖMER İletişim Bilgileri
Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜ TÖMER)
06800 Beytepe Ankara
Tel : +90 312 297 83 50
Faks: +90 312 297 71 80