TÜRKÇE YETERLİK SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından 13 Ocak 2018'de yurt dışında Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde, Türkiye'de ise Ankara'da düzenlenecek Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) başvuruları 4-29 Aralık 2017 tarihlerinde yapılacak.

Uluslararası ölçekte gerçekleştirilecek sınava Türkçe öğrenen ya da Türkçe seviyesini ölçmek isteyen herkes katılabilir. Adaylara başarılı olmaları durumunda Türkçe Yeterlik Belgesi verilecektir.

Sınavda okuma, dinleme, yazma ve konuşma olmak üzere 4 temel dil becerisini ölçmeye yönelik sorular bulunuyor. Sınavda başarılı olan adaylara almış oldukları puanlara göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazanıyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Bununla birlikte Türkiye'de rehberlik yapmak isteyenler, uluslararası Türk şirketlerinde çalışmak isteyenler Türkçe bildiklerine dair belge sunduklarında daha avantajlı durumda olabiliyor.

Yılda 3 kez uygulanan sınavın 2018 yılı ilk uygulaması 13 Ocak 2018 tarihinde gerçekleşecek.


Başvuru Tarihleri: 4-29 Aralık 2017
Sınav Tarihi: 13 Ocak 2018
Sınav Saati: 10.00
Başvuru Merkezleri: Yunus Emre Enstitüsü ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri
Not: Sınava girmek isteyen adayların Ankara’da Yunus Emre Enstitüsüne, yurt dışında Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezlerine şahsen veya e-posta ile başvurmaları gerekmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler:
1. Başvuru formu
2. Kimlik/pasaport fotokopisi
3. Bir adet vesikalık fotoğraf

Sınavla ilgili ayrıntılı bilgiye "tys.yee.org.tr" adresinden ulaşılabilir.

 Türkçe Yeterlik Sınavı Tanıtım Filmi

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI SORULARI

 

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULARA CEVAPLAR

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) nedir?

Türkçeyi yabancı dil ya da anadil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerinin tespit edilmesine yönelik olarak Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, temel dil becerilerinin tamamını ölçen ve uluslar arası ölçekte yapılan bir sınavdır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı sorularını kimler hazırlıyor?

Türkçe Yeterlik Sınavı soruları, alanında uzman bir ekip tarafından özenle hazırlanmaktadır. Dilbilimciler ve bağımsız Ölçme ve Değerlendirme Uzmanları, TYS sorularını denetleyerek etkinliğinin kalitesini kontrol edilmekte, bu şekilde sınavdan önce içerik, yazım ve ölçme-değerlendirme bakımlarından birçok kontrol aşamasından geçen sorular, sınav kitapçığı hâline getirilmektedir. Dinleme bölümündeki metinler, gelişmiş stüdyolarda profesyonel sanatçılar tarafından titizlikle seslendirildikten sonra sınav kitapçığı, Türkçe Yeterlik Sınavı'nda kullanılmaktadır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'na kimler girebilir?

Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe dil yeterliğini belgelendirmesi gereken öğrenciler, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen tercümanlar, kısacası Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyen herkes TYS’ye girebilir.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'na niçin girmeliyim?

Türkçe Yeterlik Sınavı, Türkçe dil becerilerinizi ölçen ve belgeleyen bir sınavdır. Türkçe Yeterlik Sınavı'nda başarılı olduğunuz takdirde Türkiye'deki üniversitelerde dil hazırlık sınıfından muaf olabilir; birçok iş görüşmesinde, dil sınavlarına girmeden de Türkçe bilginizi kanıtlayabilir, akademik kariyer hedefleriniz için belge olarak kullanabilirsiniz.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'na nasıl başvurabilirim?

Ankara'da Yunus Emre Enstitüsüne, yurt dışında bulunan Yunus Emre Enstitülerine giderek bizzat başvurabilirsiniz.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı hangi bölümlerden oluşur?

Türkçe Yeterlik Sınavı, “Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma (Bağımsız Konuşma, Karşılıklı Konuşma)” bölümlerinden oluşmaktadır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı nasıl uygulanır?

Türkçe Yeterlik Sınavı 2 oturumda gerçekleşir. 1. oturumda adaylar; Okuma, Dinleme, Yazma sorularına; 2. oturumda ise Bağımsız Konuşma ve Karşılıklı Konuşma sorularına cevap verirler.

 

Okuma bölümü nasıl uygulanır?

Adayların, Okuma bölümünde 40 adet çoktan seçmeli veya doğru-yanlış sorusunu 60 dakikada cevaplaması beklenir.

 

Dinleme bölümü nasıl uygulanır?

Adayların, Dinleme bölümünde 30 adet çoktan seçmeli veya doğru-yanlış sorusunu 45 dakikada cevaplaması beklenir.

 

Yazma bölümü nasıl uygulanır?

Adayların, Yazma bölümünde 1. soruyu 20 dakikada, 2. soruyu 40 dakikada cevaplaması beklenir.

 

Konuşma bölümü nasıl uygulanır?

Adayların Bağımsız Konuşma bölümünde 1 soruyu 5 dakikada, Karşılıklı Konuşma bölümünde ise 7 soruyu 10 dakikada cevaplaması beklenir.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'nda kaç soru bulunmaktadır?

Türkçe Yeterlik Sınavı; Okuma 40, Dinleme 30, Yazma 2, Bağımsız Konuşma 1, Karşılıklı Konuşma 7 olmak üzere toplam 80 sorudan oluşmaktadır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'nın süresi ne kadardır?

Türkçe Yeterlik Sınavı’nın süresi; Okuma 60, Dinleme 45, Yazma 60, Bağımsız Konuşma 5, Karşılıklı Konuşma 10 olmak üzere toplam 180 dakikadır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı ücreti ne kadardır?

TYS ücretleri ülkelere göre değişmektedir. TYS ücretleri için tıklayınız.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'nda kimlere indirim uygulanır?

Türkçe Yeterlik Sınavı ücretlerinde;

  • Yunus Emre Enstitülerinde Türkçe kurslarına kayıtlı olanlara %50,
  • Yunus Emre Enstitüsü personeline %50,
  • Yunus Emre Enstitüsünün iş birliği protokolü imzaladığı üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde kayıtlı olan öğrencilere %50, Türkoloji bölümünün dışında diğer bölümlerde kayıtlı olanlara %25,
  • Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TİKA, Anadolu Ajansı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı, Türk Hava Yolları ve Maarif Vakfının yurt dışı temsilciliklerindeki yerel personele %50 oranında indirim uygulanır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı yılda kaç kere yapılmaktadır?

Türkçe Yeterlik Sınavı periyodik olarak yılda 3 kez yapılmaktadır.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı nerelerde yapılmaktadır?

Türkçe Yeterlik Sınavı'nın yapıldığı ülke ve merkez bilgileri için tıklayınız.

 

TYS sonuçları ne zaman açıklanır?

TYS Sonuçları, sınav tarihinden sonra 15 gün içerisinde açıklanır.

 

Türkçe Yeterlik Belgesi ne zaman bana ulaşır?

Sınav sonuçları açıklandığı gün belgeler kargoya teslim edilir. Bulunduğunuz ülkeye göre ulaşma süreleri değişiklik gösterebilir.

 

Türkçe Yeterlik Belgemi kaybettim. Ne yapmalıyım?

Türkçe Yeterlik Belgesi'ni kaybeden bir aday, sınava girdiği merkeze bu talebini içeren bir dilekçe yazmak ve yeni belge basımı masrafı olan sınav ücretinin %20'sini ödemek kaydı ile bir defaya mahsus yeni belge talebinde bulunabilir.

 

Türkçe Yeterlik Belgesi alabilmek için kaç puan almak gerekir?

Türkçe Yeterlik Sınavı; Okuma 25, Dinleme 25, Yazma 25, Konuşma 25 olmak üzere toplamda 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda her bir beceri alanından en az % 50 (12.5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda 55-70 arası puan alan adaylara B2, 71-88 arası puan alan adaylara C1, 89-100 arası puan alan adaylara ise C2 Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı'nda not tutabiliyor muyuz?

Sınava giren öğrenciler, not tutmak için soru kitapçığındaki boş alanları kullanabilir.

 

Sınavdan ne kadar süre önce sınav salonunda olmalıyım?

Sınav başlangıcından en az yarım saat önce sınav merkezinde hazır olmalısınız.

 

Sınav günü yanıma neler almalıyım, TYS'de hangi belgeler istenir?

Sınav günü yanınızda kimlik, sınav giriş belgesi, kalem ve silgi bulundurmalısınız. Şeffaf pet şişe içinde olmak şartıyla yanınızda su bulundurabilirsiniz. Saat, cep telefonu, çağrı cihazı, hesap makinesi, çanta vs. ile sınav salonuna girilmesi kesinlikle yasaktır. Adayların sürelerini kontrol edebilmeleri için her sınav salonunda bir duvar saati bulunmaktadır.

 

Sınava girmeyen adayın başvurusu iptal olur mu?

Sınava başvuru yaptığı halde herhangi bir sebeple girmeyen/giremeyen adayın başvurusu iptal olur. Sınav ücreti iade edilmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR