Berlin’deki Türk Çocuklarına Türkçe Sınav

Berlin’deki Türk Çocuklarına Türkçe Sınav

Haber Gösterim: 6138

Milli Eğitim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği yaparak 7 Şubat 2015 tarihinde Almanya-Berlin’de A1, A2, ve B1 Türkçe sertifika sınavı uyguladı. Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi (CEFR) standartlarında geliştirilen sınava “Türkçe-Almanca İki Dilli Sınıf Projesi” kapsamındaki okullarda Türkçe öğrenen Türk öğrenciler katıldı. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçüldüğü sınava 200’e yakın öğrenci katıldı.


Milli Eğitim Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü uzmanları, sınava giren öğrencilerin velileriyle görüşerek onlardan, okullardaki Türkçe dersler ve çocuklarının bu derslere karşı tutumu konusunda bilgi aldı. Veliler, Almanya’da “Türkçe-Almanca İki Dilli Sınıf Projesi” kapsamında bazı okullarda Türkçenin de öğretiliyor olmasının memnuniyet verici olduğunu ancak bu projenin yaygınlaşması gerektiğini dile getirdi. Çocuklarının Türkçeyi çok iyi bir şekilde öğrenmesi yönünde ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten veliler, belli aralıklarla yapılacak sınavlarda başarılı olan öğrencilere sertifika verilmesinin faydalı olacağını ve Türkçeye olan talebi daha da artıracağını söyledi.

Yetkililer, yapılacak olan analizler sonucunda ortaya çıkacak duruma göre bu sınavların diğer bölgelerde de uygulanması, Türkçe öğretim faaliyetlerinin ve ders materyallerinin sınav sonuçlarına göre şekillendirilmesi yönünde çalışmalar yürüteceklerini ifade ettiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR