Eğitim Materyalleri Tasarımı ve Telif Hakları

Dil Öğretiminde Teknoloji Gösterim: 7297

Karşıya yüklemesi ve paylaşması güvenli materyal tasarlamak için telif hakkı meselelerini ilgilendiren bazı konulara katlanmak durumundasınız. Öncelikle telif yasasını iyice öğrenmelisiniz. Resimler gibi materyaller ararken resimlerin hangi lisansla korunduklarını kontrol ettiğinizden emin olun. Eğer hiçbir telif hakkı sembolü yoksa materyalin korunmadığını düşünmeyin. Ayrıca materyalin yazarını referans verdiğinizde kurtulduğunuzu sanmayın. Kullanmak istediğiniz materyalin sahibinden ya da yazarından açık bir izin almanız gerekecek. Halka açık kullanımda olan veya creative commons lisansına sahip materyallerin kullanımı iyi bir alternatif olabilir. Halka açık kullanımda olan eserler fikri sanat hakları tarafından sınırlanmamıştır, örneğin tarihi geçmiş telif hakları ya da belgeseller gibi ithaf olunmuş eserler. Creative Commons lisansları materyalleri güvenli ve yasal bir şekilde paylaşmaya ve yeniden kullanmaya yardımcı olur. flickr.com ya da commons.wikimedia.org igib web siteleri çeşitli creative commons lisansı ile lisanslanmış geniş bir resim seçkisini sunar. Ayrıca creative commons lisansı altında olan yeniden kullanılabilir şarkılar, ses dosyaları ve videolar da vardır.

Lisanslar aşağıdaki gibi işler: http://creativecommons.org/licenses

1. Atıf: Bu lisans orijinal eserin sahibine referans verdikleri sürece diğerlerinin eseri dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, değiştirmesine ve üzerine inşa etmesine, hatta ticari amaçlı kullanmasına izin verir.

2. Atıf-Aynı Paylaşım: Bu lisans eserin sahibine referans verdikleri ve yeni ürünlerini aynı şartlar altında lisansladıkları sürece diğer şahısların yeniden düzenlemesine, değiştirmesine ve ticari amaçlı eserin üzerine inşa etmeye izin verir.

3. Atıf- Türev Yok: Bu lisans eserin sahibine referansla bir bütün olarak hiç değişmeden geçirilirse ticari ve ticari olmayan dağıtıma izin verir.

4. Atıf- Ticari Olmayan: Bu lisans diğerlerine ticari olmayan şekilde yeniden düzenleme, değiştirme ve üzerine inşa etme hakkı verir, bu kişilerin yeni ürünleri de eser sahibini tanımalı ve ticari amaçlı olmamalıdır, türetilmiş eserlerini aynı şartlar üzerinden lisanlamak zorunda değildirler.

5. Atıf- Ticari Olmayan- AynıPaylaşım: Bu lisans diğerlerine eser sahibini referans gösterdikleri ve yeni ürünlerini aynı şartlar altında lisansladıkları sürece ticari olmayan şekilde yeniden düzenleme, değiştirme ve üzerine inşa etme hakkı verir.

6. Atıf- TicariOlmayan- TürevYok: bu lisans diğerlerine eserin sahibini referans gösterdikleri sürece eseri indirme ve diğerleriyle paylaşma hakkı verir, ancak hiçbir şekilde değiştiremez ve ticari amaçla kullanamazlar. Konu hakkında daha fazla bilgi http://creativecommons.org adresinde bulunabilir. 

Kaynak: http://www.itilt.eu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR