TÜRKÇE YETERLİK SINAVI SORULARI

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI SORULARI

Sınav Soruları Gösterim: 257760

Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen ve uluslararası ölçekte uygulanan Türkçe Yeterlik Sıanvında okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerine yönelik sorular bulunmaktadır. Sınav sorularını ve dinleme bölümüne ait ses dosyalarını aşağıdaki bağlantılar aracılığı ile indirebilirsiniz. 

Türkçe Yeterlik Sınavı Dosyaları

1. Okuma Bölümü - Metin ve Sorular - İndir

2. Dinleme Bölümü - Sorular - İndir

Ses Dosyaları - 

1. metin

2. metin

3. metin

4. metin

5. metin

6. metin

3. Yazma Bölümü - Yazma 1, Yazma 2 - İndir

4. Konuşma Bölümü -

Karşılıklı Konuşma - İndir

Bağımsız Konuşma - İndir

TYS cevap anahtarı - indir

Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan bu sınavın her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun sınavın tamamının veya bir kısmının Yunus Emre Enstitüsünün yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar cezai sorumluluğu ve sınavın hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİ

Türkçe Yeterlik Sınavında adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.

Sınav Bölümleri

Soru Sayısı

Puan

Süre (dk.)

1. Okuma

40

25

60

2. Dinleme

30

25

45

15 dakika ara

3. Yazma

1. soru

1

10

20

2. soru

1

15

40

Ara

4. KonuÅŸma

Bağımsız Konuşma

1

10

5

Karşılıklı Konuşma

7

15

10

Toplam

80

100

180

 Okuma ve dinleme bölümleri 6'şar metinden oluşmaktadır. Metinlere ait sorular boşluk doldurma, doğru yanlış, çoktan seçmeli ve eşleştirme soru tiplerinden oluşmaktadır. Okuma ve dinleme bölümlerinde akademik, edebî, köşe yazısı, rapor, analiz, röportaj, diyalog, anons, duyuru, reklam, tanıtım vb. metinler bulunmaktadır.

Yazma bölümü iki aşamadan oluşmaktadır. 1. soru güdümlü yazma becerisine yöneliktir. Adaydan eksik bir metni tamamlaması, form doldurması, dilekçe yazması, özet çıkarması, verilen bir tablo, resim veya grafiği yorumlaması istenir. 2. soru ise adaya bir konu verilir ve bu konu hakkında bir kompozisyon/özgün metin yazması istenir.

Konuşma bölümü karşılıklı konuşma ve bağımsız konuşma olarak ikiye ayrılmaktadır.

Bağımsız konuşma bölümünde adaya bir konu verilir ve bu konu hakkında konuşmaya hazırlanması için en az 1, en fazla 3 dakika süre tanınır. Aday, belirlenen süre içinde hazırlığını tamamlayıp konuşmaya başlar.  Öngörülen süre 5 dakikadır.

Karşılıklı konuşma bölümünde adaya 1 konu hakkında çeşitli sorular sorulur. Konuşmanın tek taraflı değil, karşılıklı konuşma şeklinde gelişmesine özen gösterilir. Öngörülen süre 10 dakikadır.

Yazma ve konuşma bölümlerinde değerlendirme işlemleri ölçekler doğrultusunda en az 2 değerlendirici tarafından yapılır.

Türkçe Yeterlik Sınavının uluslararası tanınırlığı ve geçerliği ile ilgili akreditasyon ve sınav geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu bağlamda sınavda (içerik ve uygulama) çeşitli değişiklikler yapılabilmektedir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR