Gençlik, ihtiyarlık - (Молодость, старость)

Турецкий язык с Ходжой Насреддином Gösterim: 6047

Nasreddin Hoca'nın da bulunduğu bir mecliste (на встрече, на которой присутствовал Насреддин Ходжа; bulunmak — находиться, meclis — меджлис, собрание; встреча), gençlikten ve ihtiyarlıktan bahsediliyormuş (зашла речь о молодости и старости; genç — молодой, gençlik — молодость, ihtiyar — старый, ihtiyarlık — старость, bahsetmek — упоминать). Herkes de insanın gençken kuvvetli olduğunu, fakat ihtiyarladıkça bu kuvvetini gitgide kaybettiğini söyler (все говорят, что в молодости человек сильный, но, старея, он постепенно теряет силу: «каждый человек, будучи молод, силен, но по мере старения свою силу постепенно теряет, говорят»; kuvvet — сила, мощь, kuvvetli — сильный, olmak — быть, gitgide постепенно, мало-помалу, ihtiyarlamak — стареть, kaybetmek — терять, söylemek — говорить). Yalnız Hoca bunu kabul etmez (только Ходжа с этим: «на это» не соглашается; kabul etmek — соглашаться):

— Hayır (нет), hiç de doğru değil (ничего подобного: «вовсе не правильно»; doğru правильно, правильный; değil — не), der (говорит). Bir insan gençliğinde ne kadar kuvvetli ise (насколько силен человек в молодости; ne kadar — насколько), ihtiyarlığında da o derece kuvvetlidir (он так же силен и в старости; derece — степень; o derece — в той же степени).

Hemen itiraz ederler (тотчас возражают; itiraz etmek). Ama Hoca bunu kabul etmez (но Ходжа не соглашается):

— Tecrübemle biliyorum (я знаю по моему опыту; tecrübe — опыт, bilmek — знать), ısrar etmeyin (не настаивайте; ısrar etmek)! der (говорит).

— Bu tecrübe nedir (что это за опыт)? diye merakla sorarlar (с любопытством спрашивают; merak — любопытство, sormak спрашивать). Bunun üzerine Hoca şu cevabı verir (на это Ходжа следующий ответ дает; vermek — давать):

— Bizim evin bahçesinde bir değirmen taşı vardır (в саду нашего дома есть мельничный жернов; ev — дом, bahçe — сад, değirmen — мельница, taş — камень, var — есть, имеется). Çok eski zamandan beri orada durur (он там лежит очень давно: «с очень давнего времени там лежит»; durmak — стоять, лежать). Gençken kaç sefer bunu yerinden kaldırmayı denedim (в молодости: «будучи молодым» сколько раз я его пытался поднять с земли; kaç — сколько, sefer — раз, yer — земля, место, kaldırmak — поднимать, denemek — пытаться). Fakat bir türlü yerinden kımıldatmayı başaramadım (но поднять никак не удавалось; bir türlü — никак, kımıldatmak — сдвигать, başarmak — удаваться). Şimdi aynı şeyi şu ihtiyar halimde de birkaç sefer yapmak istedim (сейчас то же самое в старости несколько раз хотел сделать; aynı — тот же самый, şey — вещь, hâl — положение, birkaç — несколько, yapmak — делать, istemek — хотеть). Ama değirmen taşını yine de yerinden kımıldatamadım (но сдвинуть жернов опять не смог; yine de — опять). Demek oluyor ki (значит, получается) insan gençliğinde ne derece kuvvetli ise (насколько силен человек в молодости), yaşı ilerleyip ihtiyarladıktan sonra da bu kuvveti değişmiyor (и с годами в старости его сила не изменяется: «с течением лет после старения эта его сила не изменяется»; yaş — год /о возрасте/, ilerlemek — продвигаться вперед, değişmek — изменяться).

Gençlik, ihtiyarlık

Nasreddin Hoca'nın da bulunduğu bir mecliste, gençlikten ve ihtiyarlıktan bahsediliyormuş. Herkes de insanın gençken kuvvetli olduğunu, fakat ihtiyarladıkça bu kuvvetini gitgide kaybettiğini söyler. Yalnız Hoca bunu kabul etmez:

— Hayır, hiç de doğru değil, der. Bir insan gençliğinde ne kadar kuvvetli ise, ihtiyarlığında da o derece kuvvetlidir.

Hemen itiraz ederler. Ama Hoca bunu kabul etmez:

— Tecrübemle biliyorum, ısrar etmeyin! der.

— Bu tecrübe nedir? diye merakla sorarlar. Bunun üzerine Hoca şu cevabı verir:

— Bizim evin bahçesinde bir değirmen taşı vardır. Çok eski zamandan beri orada durur. Gençken kaç sefer bunu yerinden kaldırmayı denedim. Fakat bir türlü yerinden kımıldatmayı başaramadım. Şimdi aynı şeyi şu ihtiyar halimde de birkaç sefer yapmak istedim. Ama değirmen taşını yine de yerinden kımıldatamadım. Demek oluyor ki insan gençliğinde ne derece kuvvetli ise, yaşı ilerleyip ihtiyarladıktan sonra da bu kuvveti değişmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR