"Mobbing" Kelimesinin Türkçe Karşılığı Üzerine

Medya ve Türkçe Gösterim: 9235
Değerli Grup Üyeleri,
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/04/07/mobbing-yapanlara-kredi-yok bağlantısında okuduğum haber üzerine bu iletiyi yazmak istedim.

Hatırlayacaksınız 2005 yılında grubumuza gelen bir iletide "mobbing" kelimesinden bahsediliyor ve bu kelimeye bir karşılık aranıyordu. Bu kelime o dönemde grubumuzda çok tartışıldı, kelimeye Türkçe karşılıklar önerildi. Ben de o sıralar "yıldırı" kelimesini önermiştim.

Zannederim karşılık bulma çalışmaları sadece grubumuzdaki tartışmalarla sınırlı kaldı veya TDK bu kelimeye "bezdiri" karşılığını bulmakta gecikti ki maalesef "mobbing" kelimesi artık çok sık kullanılır oldu.

Acaba "mobbing" de dilimize giren diğer yabancı kelimeler gibi kalıcı olmaya mı başladı? Önceden uyarılmamıza rağmen "mobbing" için gerekli önlemi alamadık mı? "Bezdiri" veya başka bir kelimenin "mobbing" yerine kullanılması için daha fazla gayretli olabilir miydik? "Bezdiri" gibi güzel bir karşılığı olan "mobbing" kelimesi, gözümüzün içine baka baka dilimize yerleşmek üzere.

Birçok üniversitemizde "Türkçe Topluluğu" var. Bu topluluklara danışmanlık yapan hocalarımdan rica ediyorum, topluluk panolarında kelimenin Türkçe karşılığını ön plana çıkaran çalışmalara yer verelim.

Mobbing kelimesini genel ağda aratınca arama ekranında ilk olarak "vikipedi" sayfası çıkıyor. Ben o sayfadaki bilgilerde değişiklik yaptım ve "Türkçe karşılığı: bezdiri" ifadesini ekledim. Böylece, kelimeyi aratan kullanıcılar, Türkçe karşılığıyla da karşılaşmış olacak. http://tr.wikipedia.org/wiki/Mobbing

Saygılar sunarım.
Sedat BALYEMEZ

Kaynak: Sedat BALYEMEZ'in Yahoo Groups yazışmalarından alıntıdır.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR