Hayatın Bir Sınavı - Kulpunay Abdıcaparova

Kompozisyonlar Gösterim: 16256

             İnsan bu hayata yanlızca bir kez gelir. Şu kısa zamanda insanın başından çeşitli olaylar geçer. Her insan bu dünyada hayatını iyi, neşeli, başarılı bir şekilde geçirmek ister.  Ve bu da insanın kendi elindedir. Onun için insanın kötü şeylerden durması gerekir. Bunun için insanın hayatta amacı olmalı ve ümidini kesmemeli.

             Alköllü içecekler kötü şeylerden biridir. Alköllü içecekler: votka, şarap, bira ve bezeri. Bu içecekler müslümanlar için haramdır. Çünkü onu içmek günahtır. Kırgız’ın ünlü bir adamının dediğine göre votka “deli sudur.” Evet, bence de böyle. Votka içen insanın kendisine, ailesine ve topluma zararı olur. Bunu örnekle anlatayım. Ben ve arkadaşım Ayçürök bir bankada oturuyorduk. Yanımızdan bir insan geçti. O çok pişmandı. Bizi görünce yanımıza geldi. Yakışıklıydı ama yüzü çok kırışıktı. Söyledüğüne göre votka içiyormuş. Evet, bu sebepten onu yüzü kötü görünüyordu. O, gençken çok şey hayal etmiş. Hayallerine erişmiş. Üniversiteyi bitirdikten sonra evlenmiş. Eşiyle yaşarken mutluymuş. Evlendikten sonra beş yıl geçmiş ama onların çocuğu olmamış. O adamın dostları ona “Bırak şu kadını, git başkasıyla evlen!” demişler. Çok düşünmüş ve eşinden ayrılmış. Ayrıldıktan sonra başkasını sevmemiş. Eşi ise evlenmiş ve çocukları varmış. O adam ise “Ben yanlış yaptım.”  diye kendisine kızıyormuş. O günden sonra içki içmeye başlamış. “Ne yapayım?” diye bize sordu. Biz ona acıdık ve “Hayatınız kendi elinizde, hala geç değil, hayatınızı yeniden kurunuz.” dedik.  Sonra arkadaşlarımız aradılar, biz gittik. O insan orada kafasını tutup düşünmeye daldı.

          Hayatta onun gibi insanlar çok. Böyle yanlış yoldan gitmemek için ilk olarak sabırlı ve kararlı olması lazım. O insan ise sabırsız davrandı ve çabuk karar verdi. Bence onun dostları da kötü insanlar. Onlar bir aileyi bozdular. Dinimizde de aile bozmak çok günahtır. “Bu yaşamda insan için çok sınavlar olacaktır.” Diye annaannaem her zaman söylüyordu. Bu yüzden:

                                     “Bu hayat acıdır, sen ona yenilme,               

                                       Bu hayat tatlıdır, sen ona aldanma.”  

 diye büyük insanların bize söylediği söz var. Alkölik olan adam kendisine saygı duymayan sabırsız, gurursuz, gayretsiz, güçsüz, bilinçsüz ve kötümser insandır. Alköllü içecekler insanı maymuna çevirir. Bu hayata insan olarak geldikten sonra insanca yaşamak gerektir.

 Yazan:Kulpunay Abdıcaparova

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi

Okuman:Recep Yürümez

 Konusu: Alköllü içecekleri  kullanmanın insan üzerindeki etkilerini örneklerle anlatan kompozisyon yazınız.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR