Kültür ve Kültürün Bugünkü Durumu - Mersedes Bakıtbek kızı

Kompozisyonlar Gösterim: 16095

         Kültür bir millettin aynasıdır. Çünkü kültür her millettin kendi benliğini, güzelliğini, iyiliğini ve inanışları gösterir. Her  ülkenin kendine ait değerli bir kültürü vardır. Kültür bir alanda yaşayan insanların özelliklerini, davranışlarını, düşünce farklılıklarını gösterir. Herkes kendi milletinin sever ve onunla gurur duyar.

         Elbette ben de Kırgız kültürüyle gurur duyarım. Kültürlerin en değerlisi, en eskisi Kırgız kültürüdür. Kırgızların hayat sürdürme biçimi, yemekleri hazırlaması, doğayla ilişkisi, hayvanlara olan davranışı bambaşkadır. Küçüğü her zaman büyüğüne saygı gösterir. Kırgızların davranışlarına, sözlerine bazen çok şaşırıyorum. Çünkü sözlerinde, davranışlarında büyük, güçlü bir akıl yatıyor ve Manas’ın ruhu vardır. Kültürümüzdeki en çok hoşuma giden şey komuz ve milli kıyafetlerimizdir. Milli kıyafetlerimiz çok güzel. Onlar renkli oya ile süslenir. Komuz ise benzersiz çalgı enstrümanıdır.

        En büyük kültür tabi ki dildir. Kırgız dili Kırgızların büyük bir kültürüdür. Bunun en büyük kanıtı “Manas” destanıdır.

        21. yüzyılda kültürün yok olma sorunu ortaya çıkıyor. Ülkeler gelişince insanlar kültüre önem vermiyorlar. Bu sebepten dolayı kültür gittikçe yavaş yavaş yok oluyor. İnsanlar kültürün ne kadar önemli olduğunu unuttular. Bu küresel bir problem. Kültür tarih demektir.

     Bu yüzden kültürümüzü korumalıyız, atalarımız gibi koruyarak sonraki nesillere aktarmalıyız.  

Yazan:Mersedes Bakıtbek kızı

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi  

Okuman: Kerim Sarıgül

Konu:Kültür hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR