Atasözü, Halkın gözü - Akılbek Kanatov

Kompozisyonlar Gösterim: 15828

Kendi kendime her zaman soruyorum: Atasözlerini oluşturan unsurlar nelerdir? Atasözleri nereden geldi? Buna çeşitli yönlerden cevap verilebilir. Ama bana atasözü nedir? Diye sorarsanız, ben şoyle cevap veririm: bu bizim atalarımızdan bize kalan derin düşünceli, akıllı cümlelerdir.

Her halkın, milletin kendilerine ait atasözleri var. Atasözlerini biz çoğu zaman annelerimizden, babalarımızdan büyüklerimzden duyuyoruz. Onlar bize genelde bir tavsiyede bulunurken ya da hata yaptığımızda söylüyorlar. Onun için atasözleri hatalardan ders almayı öğretiyor dersem yanılmam.

Mesela  ben kardeşimle kavga ettiğimde bana yalnız taş duvar olmaz siz birbirinize her zaman yardım etmelisiniz, birbirinizden başka size kimse yardım etmez diye annem her zaman bizi uyarır. Ben tembellik yaptığımda ise babam bana “yuvarlanan taş yosun tutmaz” diye soyler. Bunun anlamı ise çok çalışırsan, tembellik yapmazsan her şeye ulaşabilirsin, bütün engelleri yenebilirsin demek. Ondan dolayı ben tembel olmamak için çok çaba harcıyorum. Bu atasözü beni etkiliyor.

Her atasözünün hikayesi olmalı. Her atasözü hayatta var olmamız için bize yardım ediyor.

 Yazan: Akılbek Kanatov
(Türkçe öğreniminde 4. ay.)
Kırgızistan türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Kerim Sarıgül

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR