Doğa - Yuliya Usenko

Kompozisyonlar Gösterim: 18687

      İnsanlar daima çevreyi kirletirler. Fakat şimdiye kadar bu çok önemli bir problem değildi. Çünkü gelişme ve kirlilik son yüz yılda ortaya cıktı. Ama toplum her zaman ilerliyor. Şimdi çok çop dışarıya çıkıyor  ve çevreyi kirletiyor. Çop şimdiki zamanın büyük bir problemi. Sadece çop değil arabalar ve başka yeni icatlar da çevreyi kirletiyorlar.

      Temiz hava, su, toprak herkes için gerekli.  Ama kirli su balıkları ve başka deniz hayvanları öldürüyor. Kirli toprakta sebzeler ve meyveler yetişmiyor. Bu problemler  aynı zamanda hem zor, hem de ciddi. Mesela, arabalar havayı kirletiyorlar  ama onların yardımı ile biz dolaşabiliriz. Fabrikalar hem suyu hem havayı kirletiyorlar. Fakat onlar insanlara iş ve gerekli malları veriyorlar. Gübreler köy tarımı için çok önemli, ama onlar topraği tahrip ediyorlar, çok tehlikeli. Ormanlar azalıyor. Çünkü her yıl dünyada pek çok orman yok ediliyor. Demek ki çok yakında oksijen yok olacak .

      Dünyada çok doğal kaynaklar var. Onları doğru, faydalı kullanmalıyız. Çünkü kirli çevrede yasayamayız. Bu yüzden biz çevreye değer vermeliyiz ve muhafaza etmeliyiz.

Yazan: Yuliya Usenko

(Türkçe öğreniminde 5. ay)

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi

Okutman: Abduselm Arvas

Konu: Çevre sorunları

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR