Eğer Ben İlyas Olsam - Elvira Şaeva

Kompozisyonlar Gösterim: 15663

İnsan hayata bir defa gelir. Doğar, büyür ve ölür. Hayat Allah’ımın insana verdiği en büyük sınavıdır. Biliyoruz sınavı herkes kazanamaz. Şu kısa zamanda insanın başından çeşitli olaylar geçer. Bazı insanlar bu zorluluklara sabredemez. Bu yüzden kendilerini bir şeylerle avunduruyorlar. Mesela içki içiyorlar, ailesini bırakıyorlar, tekrar tekrar evleniyorlar, evsiz kalıyorlar. Sonunda yalnız insan oluyorlar. Bunu örnekle anlatayım.
Ben Cengiz Aytmatov’un eserlerini çok severek okuyorum. Bugün sınıfımızda Cengiz Aytmatov’un eserinden çektirilen ‘Selvi boylum, al yazmalım’ diye filmi izledik. Önceden bu filmin Kırgız yönetmeni tarafundan çektirilenini izledim, ama bugüzküsü Türkçe’ydi. Türkçesini daha çok beğendim.
Filmi seyrederken hep düşündüm. Gelecekte İlyas’ın hayatı Asya’sız Samet’siz nasıl geçecek. Belki İlyas tekrar evlenir yeni bir hayat başlayacaktır belki evlenmez hayatını yalnız geçirecektir, belki mutlu olacaktır.
Hepsi iyidi, çok güzeldi. İlyas  ve Asya’nın sevgisi masaldaki gibi  güzeldi, birbirlerini çok seviyorlardı, evlendiler, mutluydular ve nihayet bebekleri oldu. İlyas’a daha ne gerekiyordu. Hala anlamıyorum.
‘Acının tadını tatmayan
Tatlının tadını da bilemez
Karanlığı görmeyen
Aydınlığı da bilmez’
İlyas’ın hayatı kendi elindeydi, hala geçç değildi. Eğer ben İlyas olsaydım Asya’yı her yerde arayacaktım gerekirse Aydan bile. Hiç umutsuz olmayacaktım. Yanlış yaptığımı hissettikten sonra Asya’dan özür dilerdim. Asya’yı vaktinde bulsaydı o affederdi ve bu kötü olayı unuturlardı ve mutlu hayata devam edecektim.
Ama söylemek kolay. Belki bu kaderdir. Annemin söylediğine göre ‘Allah’ın yazdığı kaçıp kutulamazmışız’.
Yine de düşünüyorum... Anne babamızın ailemizin memnun olmadığı halde evlenmenin doğru olmadığını Asya’nın babası onların düğününe gelseydi onlar en son nefesine kadar mutlu olacak mıydı?
Hayatta İlyas gibi insanlar çok. Böyle yanlış yoldan gitmemek için insanın ilk darak sabırlı ve kararlı olması lazım. İlyas ile sabırsız davrandı ve çabuk karar verdi. Bence en suçlu insan Dilek. O bir aileyi dağıttı. Sonunda herkese
‘Bu hayat acıdır, sen ona yenilme,
Bu hayat tatlıdır, sen ona aldanma’.
demek istiyorum.
Yazan: Elvira Şaeva
(Türkçe öğreniminde 6.ay)
Okutman: Mustafa Said Arslan
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR