Sakla Samanı Gelir Zamanı - Asılgül Abdırahmanova

Kompozisyonlar Gösterim: 19407

SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI - KOMPOZİSYON

Atasözlerini beğeniyor musunuz? Atasözlerini biliyor musunuz? Atasözlerine değer veriyor musunuz? Bilmem ama ben onları çok seviyor, değer veriyor ve hayatımda kullanıyorum. Şimdi onlardan birini anlatmaya çalışayım. O “Sakla samanı, gelir zamanı” atasözüdür.

Bu atasözünü önceleri ben anlamıyordum fakat zamanla araştırdım ve anladım. Bence bu atasözü parayla ilgili. Bence saman para, bizim ödülümüz, ücretimiz, emeğimiz. Elbette, biz kendi paralarımızı istediğimiz yere, eşyalara harcıyoruz ama geleceği düşünmüyoruz. Benim bir dayım var. Onun adı Ruslan, 34 yaşında. O herkes gibi okulda okumuş ama üniversiteyi kazanamamış. O bir çok şirkete şoförlük yapmış. O zaman 21 yaşındaymış. Çok para kazanmış ve onları gereksiz eşyalara harcamış. O evlenmeye düşünmemiş, sadece eğlence merkezlerine, gazinolara gitmiş. Seneler geçmiş, müdürü onu işten atmış. O zamandan beri o hiçbir yerde çalışmıyor, sadece kuzeninin evinde oturuyor ve şimdi pişman oluyormuş. O hala bekar deyim işte çalışırken ev, araba alabilirdi, evlenebilirdi ama bunu o düşünmemiş hiç ve sonunda annesine, kuzenine bağlı kalmış. Ben bu atasözünü duyduktan sonra dayımı hatırladım ve dayımın hayatının ilgili örnek olarak yazdım.

Eğer biz kazancımızı saklarsak gereksiz şeylere harcamazsak, yarınımızı düşünürsek paramız zor günlerde gerekli olur. Biz bilmiyoruz ki gelecekte ne olacak?

Atasözleri bize doğru yolu gösteriyor, bunu yap, şunu yapma diyorlar. Hadi, atasözleri anlayalım ve dikkate alalım, onları hayatımızda kullanalım.


Yazan: Asılgül Abdırahmanova

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi

Okutman: Zehra Öztürk

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR