Sihirli Değnek - Gülkayır ASANOVA

Kompozisyonlar Gösterim: 20183
          Her insanın gelecekle ilgili planları ve hayalleri vardır. Geleciğimizi planlayıp planlarımızın gerçek olmasına gayret etsek ve sadece hayal kurmayıp onların gerçek olması için çalışsak biz başarılı bir insan olabiliriz. Ama bazen çok yoruluyoruz ve hayallerimizin hemen gerçekleşmesini istiyoruz.
          Ben de bazen bir şeyi çok istiyorum. Böyle durumlarda sihirli bir değneğim olsa diye düşünüyorum. Bence bütün insanlar sihirli değnek sahibi olmayı, bütün hayallerini, isteklerini bir dakikada gerçekleştirmeyi istiyorlar.
          Eğer benim sihirli değneğim olsa ben ilk olarak bütün insanları hastalıklardan kurtarırdım. Çünkü şimdi farklı hastalıklar türedi, çoğu insan hayatını hastalıktan erken yaşta kaybediyor. İkincisi ben bütün insanlara mutluluk verirdim. Eğer insan çok parası olup da sağlıksız olsa o zaman o insan mutsuzdur. Parayla mutlu olmak mümkün değil. Üçüncüsü benim bütün insanlar için isteğim uzun yaşamaları. İnsanoğlu için hayattaki en önemli şeyleri yapmak ya da satın almak kolaydır. Önceki üç şeyi bütün insanlara hediye ettikten sonra dünyada savaş ve kötü şeylerin olmamsını isterim. Eğer sihirli değnekle önceki isteklerimi gerçekleştirebilsem başka bir şey istemem. Başka şeyleri mesela çok zengin olmak ya da ünlü bir insan olmayı sihirli değnekle gerçekleştirmeyi istemiyorum. Çünkü onların hepsini biz kendimiz gerçekleştirebiliriz. İstediğimiz şeylere ulaşabilmek için çok çalışmak lazım. Bu yaşamda çalışmadan hiç bir şey olmaz. Eğer benim sihirli değneğim olsa ve onun yardımıyla bütün isteklerimi gerçekleştirsem benim hayatım Rus yazar Gonçarovun “Oblamov” adlı romanındaki Oblamov’unki gibi çok sıkıcı olur diye düşünüyorum. Oblamov’un hayatta gerekli bütün şeyleri vardı o yine de mutsuzdu. Sonunda o çok çalışkan olduğundan değil hiç bir şey yapmadığından ölür. “Emek yerde kalmaz”. Bu atasözüyle ben çok çalışsak, gayret etsek hayallerimizi sihirli değneksiz gerçekleştirebiliriz derim. Bu hayatta kolay iş yoktur. “En kolay iş yemek yemektir, ama çiğnemeden yutmak olmaz” demiş atalarımız.
          Sonunda ben atalarımızın sözünü hatırlayıp “Emek olmadan yemek olmaz” derim. Ve sihirli değnekten bütün insanlara, aileme sonra da kendime sadece sağlık, mutluluk ve uzun yaşam istiyorum.

Yazan: Gülkayır ASANOVA
(Türkçe Öğreniminde 4. ay)
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi
Okutman: Zehra Öztürk

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR