Seyahate Tutkunum - Tolkunay MANASOVA

Kompozisyonlar Gösterim: 6915

Seyahat etmeyi sevip sevmediğim sorusuna "evet" cevabını veriyorum. Fırsat çıktığı anlarda kendi çevremizden uzaklaşıp görmediğimiz yerlere seyahat etmek gerekir. Hep aynı yerde yaşamak, aynı şeylerle uğraşmak, aynı şeyleri görmek kendi dünyasına kapanık kalmak insan ruhunda monotonluk yaratır. O yüzden bazen seyahat etmeyi de unutmayalım.

Maalesef daha önce pek çok yere gidemedim.  Bu yüzden gelecekte birçok yere gitmeyi planlıyorum. Ben bugüne kadar Isık-Göl’e, Oş’taki Süleyman Dağı’na, Abşır Ata’ya ve Ak-Kayın’a gittim. Oralar çok güzeldi. İlginç olan şu ki; çoğunlukla ben seyahate gittiğimde oralara yağmur yağıyordu. Genelde insanlar yağmuru severler ama yağmur benim o kadar da hoşuma gitmez. Ama genel olarak oralarda zevk alarak gezdim.

Eğer bana hangi ülkeye seyahat etmek istiyorsun, diye sorsalar kesin bir cevap vermek benim için çok zor olurdu. Çünkü birçok yeri görmek istiyorum. Mesela ABD, Türkiye, Tayland, Brezilya, Japonya, güney Kore ve Yunanistan’a gitmeyi çok istiyorum. Oralara gitme isteğim boşu boşuna değil. Amerika dediğimizde ilk olarak Disneyland, New York, Colorado Kanyonu, Hawai adaları, Harvard Üniversitesi gözümüzün önüne gelir. Türkiye’yi düşündüğümüzde ise İstanbul Boğazı, Nevşehir’in Peri bacaları, Selimiye Camii, Sultan Ahmet Camii, Pamukkale aklıma gelir. Eğlenceli oyunlar için ABD’yi, lezzetli yemekler için Türk mutfağını, alış veriş için ise Güney Kore’yi tercih ederim.  Japonya şu anda hızla ilerliyor, bu ülkeden alabileceğimiz birçok ders var. Bence Ülkemizin gelecekte nasıl olacağını Japonya veya ABD’ye gidip görebiliriz. Çünkü bu ülkeler teknolojide ve bilimde bizden 15-20 yıl daha ileride. Bu yüzden de oralara gitme isteğim var.

Şimdi sıra güzel manzaralara geldi. Benim en büyük hallerimden biri Maldivler'deki Yıldız Denizi’ni görmektir. Orada geceleyin denizde yıldızlar yere inmiş gibi görünür. ABD’deki Yosemite Milli Parkı’nı, Tayland’daki James Bond Adası’nı, Hırvatistan Milli Parkı’nı, Almanya’nın orman gibi parklarını kendi gözlerimle görmek istiyorum. Allah nasip ederse oralara gelecekte gideceğim.

Çok okuyan değil çok gezen bilir, demişler. Kültürlü bir insan olmak için bilgiyle gördüklerimizi birleştirmemiz gerektiğini aklımızdan çıkarmamamız lazım.

 

Tolkunay MANASOVA - 02.12.2019 / KIRGIZİSTAN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR